Rinoplasti
Estetik açıdan yüzümüzde büyük önem arz eden burnun hem görünüm hem de sağlık açısından önemli görevleri vardır. Yüzün tam merkezinde yer aldığı için burundaki estetik bozukluklar kişiyi oldukça rahatsız edebilmekte ve sosyal yaşantısını etkilemektedir. Bu yüzden kişiler Rinoplasti için cerrahi işlemlere başvururlar. Burnun yüzün diğer kısımlarıyla olan oranı şekillendirildiği takdirde burun yüz ile uyumlu bir görünüme sahip olur ve kişiyi estetik açıdan beğenilir kılar. Kişinin yüzü ne kadar güzel olursa olsun burunda yer alan estetik uyumsuzluk ya da bozukluklar bu güzelliği gölgeler. Bu da kişilerde özgüven kaybına yol açarken psikolojik rahatsızlıkları bile beraberinde getirebilir.
Estetik problemlerin yanı sıra septum eğriliği ve burun kırılması gibi fiziksel problemler özellikle nefes alma konusunda önemli sağlık problemlerine sebebiyet vermektedir. Bu sebepler dolayısıyla kişiler daha estetik görünen ve fonksiyonel bir buruna sahip olma isteği ile Rinoplasti ameliyatlarına yönelmektedirler.
Rinoplastinde Doktor Seçimi
Rinoplasti ameliyatı cerrahi açıdan komplike bir operasyon olduğu için mutlaka alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Burun yüzün tam ortasında yer aldığı için estetik açıdan stratejik önem arz eder ve bu bölgeye yapılacak her işlem kritiktir.
Rinoplasti ameliyatlarında başarı cerrahın deneyimi ve o güne kadar gerçekleştirmiş olduğu operasyon sayısı yani tecrübesiyle doğru orantılıdır. Operasyondan önce hasta ve cerrah sağlıklı iletişim kurarak birbirlerine beklentilerini ve dikkat edilmesi gereken noktaları açıklamalıdırlar. Bu süreçte hastanın cerraha tam anlamıyla güvenmesi, beklentilerini açıkça dile getirmesi ve cerrahın da bu beklentilere doğru bir şekilde cevap verebilmesi çok önemlidir.
Rinoplasti Ameliyatı Teknikleri
Rinoplasti ameliyatları kapalı ve açık olarak iki şekilde yapılır. Kapalı ameliyat yönteminde gelişen travma minimumdur ve tıpta minimal invaziv cerrahi prensipleriyle uyumlu kabul edilir. Fakat bazı durumlarda kapalı burun ameliyatı yetersiz kalabilmektedir, özellikle hastanın nefes alış-verişindeki problemlerin giderilmesi için uygulanan ameliyatlar genellikle kapalı yapılamaz. Bu gibi durumlarda açık burun ameliyatı tedavi yöntemi olarak önerilir. Ameliyatın başarıya ulaşabilmesi için hekimin tekniklere tam anlamıyla hakim olması gerekmektedir. Genelde ameliyatların %95’i kapalı Rinoplasti ameliyatı olup dışardan herhangi bir kesiye ihtiyaç duyulmadan yapılan operasyonlardır.
Rinoplasti (Nazoplasti) Nedir?
Rinoplasti temelde burnu yeniden şekillendirmek olarak tanımlanır. Rinoplasti ameliyatlarında hedef burnun fonksiyonel yapısının geri kazandırılması ve estetik açıdan buruna güzel bir görünüm vermektir. Cerrahi işlemler sayesinde burun yüzle daha uyumlu bir hale getirilir.
Daha Önce Rinoplasti Olan Kişiler
Daha önce Rinoplasti ameliyatı geçirmiş kişilerde tekrar operasyon gerektiren durumlar ortaya çıkarsa risk de operasyon geçirmemiş kişilere oranla artacaktır. Burun revizyonu adı verilen ikinci operasyonlar çok daha hassas koşullar altında gerçekleştirilmelidir. Bu ameliyatlara ihtiyaç duyulmasının temel sebeplerinden biri kişilerin ilk estetik operasyon sonucundan memnun kalmaması ya da sağlık problemlerinin ilk operasyon sonrasında giderilememesidir. Bu gibi durumlarda cerrahın yeterliliği devreye girer, dolayısıyla cerrah teknik bilgilere ve herhangi bir aksilik durumunda alternatif metotlara tamamıyla hakim olmalıdır. Şayet ilk operasyonda bir sorun oluşmuşsa, bu sorun ikinci ameliyatta daha büyük problemlere yol açabilir bu da cerrahın çok hassas çalışmasını gerektirir. Daha önce işlem görmemiş burun yapısı ile operasyon geçirmiş burnun alt bölgesindeki yapı ve anatomi birbirinden tamamen farklıdır. Bu yapıda meydana gelen anatomik bozuklukların detaylı olarak incelenmesi ikinci ameliyatın başarı yüzdesinin daha yüksek olmasını sağlayacaktır.
Rinoplasti Ameliyatı
Operasyon öncesi burnun fotoğrafı çekilerek sanal ortama aktarılır ve üstünde yapılacak olan değişiklikler cerrah ile hastanın etkileşimli görüşmesi sonucunda kararlaştırılır. Cerrahi işlem sonrasında elde edilecek olan görüntü hasta ile paylaşılır. Ameliyat öncesinde hastanın dikkat etmesi gereken durumlar hekim tarafından bildirilecektir. Bu durumlar özellikle dikkate alınmalı ve gerekli hassasiyet gösterilmelidir.
Rinoplasti ameliyatı sonrası bazı hastalar aynı gün hastaneden taburcu edilebilirken bazı hastaların bir gün hastanede yatması gerekebilir. Rinoplasti operasyonları mutlaka tam teşekküllü hastanelerde gerçekleştirilmelidir. Rinoplasti operasyonunun ardından hastaya tampon uygulaması yapılır.
Ameliyat süresi genellikle 1-2 saat arasındadır. Operasyon sırasında burnun üzerinde yer alan cilt tabakası, kemik ve kıkırdak burnu oluşturan çatıdan tamamen ayrılır, gerekli işlem gerçekleştirildikten sonra bu kısımlar tekrar yerine oturtulur. Bu işlem sırasında cerrah önceden hastayla görüşülerek kararlaştırılan metotları uygular.
Rinoplasti Operasyonu Sonrası
Rinoplasti ameliyatı sonrasında ilk 24 saatte yüzde şişlik, burun ve baş bölgesinde ise ağırlık hissi meydana gelebilmektedir. Bu komplikasyonları en hafif şekilde atlatmak için doktor tarafından gerekli ağrı kesici ilaçlar verilecektir. Ameliyattan sonra göz çevresinde morarma görülebilir ve 1-2 gün sürebilir. Bu bölgeye soğuk kompres uygulamak şişliğin derecesini azaltarak hastanın daha konforlu hissetmesini sağlayabilir. Başarılı geçen operasyonların ardından hissedilen ağrı daha az olacaktır. Ameliyat sonrası göz çevresinde meydana gelen şişliklerin inme süresi yaklaşık 1 hafta, morlukların iyileşme süresi ise yaklaşık 2 haftadır. Yine ameliyattan sonra oluşan fakat dikkatli incelenmediği takdirde dışardan kolaylıkla farkedilemeyen şişlikler ise birkaç ay sonunda tamamen yok olacaktır. Operasyonun ardından ilk birkaç gün az miktarda kanama görülmesi ve birkaç hafta sürebilen burun tıkanıklığı durumları normal kabul edilir. Eğer kanama yaşanmaması için tampon uygulaması yapılmış ise bu tampon birkaç gün içinde alınacak ve hasta daha konforlu bir yaşama kavuşacaktır.